Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟ..ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

Φόνος Αρκούδας στον Όλυμπο

Νεκρή βρέθηκε αρκούδα σε ρεματιά, κοντά στην Πέτρα Ολύμπου, με δύο σφαίρες κάτω από το λαιμό και ψηλά στο στήθος.

Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε χθες το απόγευμα μετά από έρευνες τριών ημερών και δημοσίευμα που προηγήθηκε στον τοπικό τύπο, από ανθρώπους της Ομάδας Διάσωσης. Στην περιοχή έσπευσαν άνθρωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η επιτόπια νεκροψία έδειξε ότι ο φόνος έλαβε χώρα πριν από περίπου 20 ημέρες, περίπου δηλαδή την ίδια περίοδο που ήρθε στη δημοσιότητα ο φόνος αρκούδας στο Βροντερό Πρεσπών, με 9 σφαίρες.

Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός για την άγρια πανίδα της χώρας μας αν αναλογιστεί κάποιος ότι η σποραδική επανεμφάνιση αρκούδας στον Όλυμπο τα τελευταία 4 χρόνια, μετά από 150 χρόνια απουσίας της σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελαχιστοποιημένη και αποκομμένη κατανομή του απειλούμενου είδους στην Ελλάδα. Η παρουσία αρκούδας στον Όλυμπο δίνει ελπίδες για τη συνέχεια του βιοτόπου της αρκούδας από την Πίνδο ως τη Ροδόπη σε καιρούς που τα μεγάλα τεχνικά έργα και οι οδικοί άξονες, τέμνουν και υποβαθμίζουν το βιότοπο και οδηγούν τα ζώα ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ αρνητικοί και φοβισμένοι με το γεγονός επανεμφάνισης αρκούδας στον Όλυμπο καθώς μετά την πολυετή απουσία του ζώου έχουν ξεχάσει να συμβιώνουν με την άγρια ζωή. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους για ένα τόσο κρίσιμο περιβαλλοντικά ζήτημα είναι απαραίτητες γιατί μόνο με την ανοχή και τη συνεργασία τους θα μπορέσει η αρκούδα να επιβιώσει.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει ήδη καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία σχετικό υπόμνημα για την επέκταση εφαρμογής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων σε όλες τις περιοχές επανεμφάνισης της αρκούδας (Βέρμιο, Όλυμπος, Κάτω Όλυμπος, Καμβούνια, Αντιχάσια) για την πρόληψη των ζημιών από αρκούδα και λύκο με την επιδότηση εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων και ελληνικών ποιμενικών σκύλων. Επίσης έχει ήδη προγραμματιστεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ συνάντηση ενημέρωσης των φορέων και των κατοίκων της περιοχής τον προσεχή Οκτώβρη.

Να τονίσουμε ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 200 άτομα.
Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: